Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding/begeleiding bij afscheid

Rainbow BridgeHet verlies van een dierbare (mens en dier) is altijd moeilijk, voor de meeste mensen vaak het moeilijkste dat we in het leven meemaken. Voor sommigen is het verlies van een geliefd dier nog moeilijker dan het verlies van een mens. Dit wordt vaak niet door iedereen begrepen waardoor men zich nog eenzamer kan voelen. Onze huisdieren zijn ALTIJD om ons heen en daardoor zo geintegreerd in ons dagelijks leven en gevoelsleven dat het verlies ervan heel zwaar kan zijn.
Ons hele dagritme staat dan op zijn kop omdat zoveel taken wegvallen.

Onze huisdieren houden onvoorwaardelijk van ons, met volle overgave en als dat wegvalt raakt dat hart en ziel. Door deze onvoorwaardelijke liefde laten wij ook ons masker vallen en houden we op een andere manier van dieren dan van mensen: veel ongecompliceerder, eerlijker en dieper omdat we er niet de remmingen bij voelen die we soms bij mensen wel voelen. Niet iedereen heeft hier begrip voor en het is fijn als je daarbij steun kunt krijgen.

Een mens is vaker beter en dieper in staat te houden van dieren omdat die het ons zo gemakkelijk maken om van te houden.
Als je een goede en diepe band met je huisdier hebt, wil je het ook zo goed mogelijk begeleiden om dit leven achter zich te laten. Ze worden nu eenmaal niet zo oud als wij mensen. Het moment van afscheid is dus onvermijdelijk.

Wat kan ik voor uw dier en voor u betekenen?

Via communicatie kan een dier vertellen of het euthanasie wil of dat het de natuur zijn gang wil laten gaan. Ook kan het aangeven of het begraven of gecremeerd wil worden.
Wil het begraven worden dan kunnen ze meestal een exacte plaats aangeven die volledig herkenbaar is voor de mens waar het dier bij hoort. Veelal krijg ik boodschappen mee voor de mens en kan het dier aangeven in hoeverre het al in een overgangsfase zit.

Verder kan ik met Anaflora remedies en Healing Touch behandelingen het overgangs- en overlijdensmoment veelal verzachten en berusting brengen bij dier en mens. Zodra je weet dat een dier doodziek is kun je beginnen met het assisteren van deze fase die voor mens en dier zeer ingrijpend is. Op het moment van daadwerkelijk overlijden kan ik middels Healing Touch het dier assisteren in het loslaten van het lichaam en het aardse leven. Daarvoor hoef ik niet fysiek bij het dier en de mens aanwezig te zijn maar kan dit op afstand doen.

Uiteraard houdt hier de begeleiding niet op. Na het overlijden begint het rouwproces en daarbij zijn ook weer Anaflora en Healing Touch behandelingen een zeer doeltreffende therapie. Bloesems kunnen voor de dieren en de mensen die achter blijven een zeer grote steun zijn en maken het rouwproces zachter in zoverre dat men beter kan loslaten, berusting vindt en de overledene weer in positieve sfeer kan benaderen.
Het overweldigende verdriet en gemis wordt er veelal immens door verzacht.

Schuldgevoel is ook heel vaak een groot obstakel dat je echter met Anaflora remedies uitstekend kunt laten verdwijnen. Vaak denken we dat we iets niet goed hebben gedaan, te weinig hebben gedaan, te laat ingegrepen, te weinig aandacht gedurende het leven of de laatste fase hebben gegeven en ga zo maar door. Door het innemen van de bepaalde Anaflora bloesem remedies voor, tijdens en na het overlijden wordt deze pijn immens verzacht en verdwijnt het schuldgevoel.

Een dier heb je voor het leven en daar hoort positief en negatief bij (noem het makkelijk en moeilijk) en het mooie is om deze laatste periode positief en met respect en dankbaarheid af te sluiten. Dit is zeer belangrijk voor mens en dier en een grote steun in het verwerkingsproces.

Het zal altijd enorm pijn doen en er mogen zeker allerlei emoties bij komen maar het is de kunst om deze in juiste dosering en op het juiste moment te laten komen zodat men sterk genoeg is om het dier te kunnen helpen. Daarmee help je jezelf ook en het is een over en weer geschenk van respect, liefde en dankbaarheid.

Dit kan echt iedereen en zeker met begeleiding is iedereen hiertoe in staat.

Rondom het overlijden

Laat het dier zoveel mogelijk zelf de plek van overlijden bepalen en maak er een heilige plek van door er kaarsen, favoriete spulletjes, kaarsen, foto's etc bij te plaatsen. Laat het dier op een favoriete deken of andere mooie deken of kussen liggen. Zet er planten of bloemen omheen die eventueel mee begraven of gecremeerd kunnen worden. Spreek met het dier over alle geliefde dieren die al zijn overleden en die vast op hem staan te wachten en hem assisteren in het proces. Vertel het dier dat het zich te allen tijde na het aardse overlijden moet concentreren op het licht dat hij kan zien. Wees zoveel mogelijk samen met het dier en laat het je liefde voelen en horen en geniet van iedere seconde die je samen doorbrengt op deze manier. Uit respect en dankbaarheid is het voor het dier en voor jezelf het beste als je je verdriet zoveel mogelijk vervangt door dankbaarheid, respect en liefde. Vertel het dier dat het toestemming van je heeft om te overlijden en dat hij niet kost wat kost bij je moet blijven. Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan en daar hoort dit proces ook bij. Vertel dat je hem zeker zal missen maar dat hij zich geen zorgen om je hoeft te maken. Als je deze woorden met bijbehorende gevoelens intens gemeend ovebrengt dan zal dit het stervensproces veel gemakkelijker maken en dat is toch wat men uiteindelijk voor iedereen wil. Laat iedereen die afscheid wil nemen en die je zelf ook erbij wilt hebben op bezoek komen om in alle rust en liefde afscheid te nemen. Een dier wil vaak lichamelijk niet meer aangeraakt worden als het in het overlijdensproces zit en heb hier het grootste respect voor en dat geldt dus dan voor iedereen die op bezoek komt.

Na het aardse overlijden

Toon het lichaam van de overledene het grootste respect en ga er op die manier mee om. Vanaf het moment van overlijden tot wel drie dagen erna is de ziel bezig met het loslaten. Hou dit in acht en creëer een stille, respectvolle ruimte romdom het lichaam. Soms gebeurt het zo snel dat je rondom het overlijden geen tijd hebt gekregen voor ceremonie. Creëer een liefdevolle ceremonie met kaarsen, zelf geschreven briefjes of gedichten, annekdotes, tekeningen en foto's en laat iedereen afscheid nemen die dat wil. In alle rust kun je er omheen gaan zitten en mooie verhalen vertellen over alle wonderlijk bijzondere momenten die je samen met de overledene hebt gehad. De overledene zal het fantastisch vinden en het zal zijn reis veel gemakkelijker maken door het aardse leven los te laten wetende dat het geliefd was en dat iedereen in liefde en dankbaarheid aan hem denkt en hem nu alle rust gunt om bij te komen van de ziekte en het overlijden. Deze liefdevolle ceremonie kunt u rondom het overlijden houden of tijdens de begrafenis of crematie of beide uiteraard. Iedereen moet doen waar hij zichzelf goed bij voelt. Dit zijn alleen maar handreikingen die een positieve bijdrage leveren aan het overlijdensproces en de rouwverwerking. Wordt uw dier gecremeerd neem de as dan meteen mee terug en zet hem in de ruimte waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Maak er een mooi altaartje van met foto's en kaarsen en tekeningen etc. Op de begraafplek kan men een mooi gedenkteken plaatsen, een mooie boom, struik of bloemen. De overleden zelf kan via een communicatie aangeven wat zijn voorkeur is in dit alles.

U kunt uw huisdier begraven (thuis of op een begraafplaats) of laten cremeren (individueel of in een groep). U kunt ervoor kiezen om het lichaam zo lang mogelijk bij u thuis te houden (1 à 3 dagen) zodat iedereen (overledene, mens en andere dieren) de tijd krijgt om op zijn eigen tempo afscheid te nemen. Daarna kunt het lichaam laten ophalen of zelf vervoeren naar de begraafplaats of het crematorium. Hier krijgt u nog de gelegenheid om met een kleine ceremonie afscheid te nemen. Overlijdt uw dier bij de dierenarts kunt u er voor kiezen om het dier toch nog mee naar huis te nemen om in alle rust afscheid te nemen. U kunt uw dierenarts ook altijd vragen of hij of zij uw dier thuis komt laten inslapen. Vraag bij de begraafplaats of het crematorium wat er allemaal mogelijk is qua wensen die u heeft en schroom niet om alles te vragen. Zo mag u in het crematorium zelfs mee om het lichaam naar de verbrandingsoven te brengen. Alle dierbare spulletjes die u rondom het overlijden heeft verzameld rondom het dier kunt u meegeven in het graf of crematie.

Afscheid hoort bij het leven, hoe pijnlijk het ook is. Vergeet echter niet het voorafgaande leven dat deze mens of dier heeft geleidt en hoeveel liefde en blijdschap je dit heeft gegeven.Daarom is een goed afscheid zo belangrijk, een periode van intense vriendschap en zorgzaamheid waarin je je liefde en dankbaarheid kan uiten en waarin je ervoor kunt zorgen dat de overgang, het loslaten zo makkelijk mogelijk kan plaatsvinden.  Vind je het moeilijk om dit alleen aan te kunnen neem dan contact op met mij.

De door Animal Spirit/Marjolein van Vlodrop gebruikte technieken zijn ontwikkeld om het zelfhelende vermogen te verbeteren en vervangen niet de traditionele behandeling door een dierenarts, huisarts of andere traditionele arts, een medische diagnose of medicatie. Raadpleeg uw dierenarts of huisarts voor een medische behandeling.

Aanmelden Nieuwsbrief

Animal Spirit Betaalmethodes

© 2018 Animal Spirit. Alle rechten voorbehouden.